Ekran kartı ve işlemci ile para kazanma yöntemleri, evden para kazanma yöntemlerini okuyun, Bitcoin madenciliği ile kripto para kazanmaya başlayın

Bitcoin almak helal midir?

Bitcoin almak helal midir? Bitcoin Diyanet İşleri fetvası ve geleceği konusunda ayrıntılar yazımızda


Bitcoin'in değeri şu anda 7365 Dolar seviyesinde yani 34,000 TL civarı. Özellikle son dönemdeki değer kazanımında bazı fetva otoritelerinin kripto paraya olumlu yaklaşmasının etkili olduğu söyleyenler bulunuyor. 1.6 milyarlık Müslüman dünyasının kripto para piyasasına ve Bitcoin' bakışı henüz netleşmiş değil.

Kripto paraya nasıl bakılacağı helal mi yoksa haram mı sayılacağı bir çok İslam fıkıh bilgini tarafından farklı şekillerde ele alınıyor. Özellikle faiz ve tefeciliğin İslam'da yasak oluşu konuya yaklaşımın bel kemiğini oluşturuyor. Yani verdiğinizden daha fazlasını almak.

Bitcoin'in yıldızının parlamaya başladığı 2013 yılından günümüze kadar konuya genelde haram olarak yaklaşan İslami kaynaklar, özellikle son dönemde Almanya'nın Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etmesi, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yasal para birimi olarak kabul etmese de vergisi ödenmek kaydıyla ödeme yapılabileceğini yasalaştırması üzerine konuya yaklaşımlarını olumlu yönde değiştirmiş durumda.

Bitcoin helal midir?



Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kripto para ile ilgili fetvası ise olumsuz yönde.

Yayınlanan fetvada:

"Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir." deniliyor.

Bitcoin'in geleceği ve gelecek günlerde değer kazanmasına büyük ölçüde etki edebilecek etmenler arasında İslami bilginlerin ve Müslüman ekonomistlerin konuya yaklaşımının önemli olacağı şüphesiz.
İlk Yorumu Sen Yaz !